Waar laat ik toch die peddel…..
…onder mijn oksels, in mijn hand of geklemd onder het zwemvest?! Wie regelmatig reddingen oefent herkent dit euvel vast en zeker! Niet zelden wordt er tijdens een calamiteit flink wat aan geklungeld met de peddel. Je hebt je handen vol tijdens het uitvoeren van een redding en dan moet je die lange staak ook nog ergens kwijt!

Ook bij het wegvaren vanaf het strand en bij het vormen van een vlotje weten we ons vaak geen raad met dat onhandige ding. Krampachtig wordt de peddel in 1 hand vastgehouden, komt in de knoop met een (af te raden) peddelleash of spoelt met een golf mee de weidse zee in. Hierna volgen enkele suggesties om de controle over onze peddel te verbeteren.
Bij een calamiteit:
Leer jezelf aan om de peddel met 1 hand weg te steken. Je houdt dan 1 arm vrij om bijvoorbeeld een omgeslagen kajak vast te houden. Een handig hulpmiddel daarbij is een kort elastiek op je voordek.
Het elastiek wordt met een kunststof clip bevestigd aan de lussen van de deklijn (rode pijl). Het elastiek is voorzien van een rubber slang (gele pijl). De slang zorgt ervoor dat de peddel niet makkelijk wegglijdt.
Zorg dat de peddel aan de tegenovergestelde kant van bijvoorbeeld de omgeslagen kajak is weggestoken.
Op de afbeelding rechts is de peddel met de rechterhand, en dus rechts weggestoken. Met de linker arm kan bijvoorbeeld een omgeslagen kajak worden vastgehouden. Nadat de peddel is opgeborgen heb je twee handen vrij voor actie!
Even iets anders; voor goede grip zijn de grijplijnen dichtbij de kuip ook voorzien van rubber slang (groene pijl foto rechtsboven).
Op de afbeelding hiernaast zie je in detail de lus in de grijplijn en de kunststof clip. Met de clip in de lus blijft het elastiek keurig op zijn plaats. De lus in de deklijn is gemaakt met een takeling en afgewerkt met vulkaniserende tape. Krimpkous in plaats van tape werkt ook prima!.
Vertrek vanaf het strand:
Het wegsteken van de peddel onder het dichtstbijzijnde elastiek functioneert ook prima bij vertrek vanaf het strand. Je hebt dan de armen vrij om het spatzeil dicht te maken en op je vuisten richting zee te hoppen.
Tijdens het vormen van een vlotje:
Bij het vormen van en vlotje is het prettig als de peddel bij niemand in de weg ligt. Dat kun je bereiken door de peddel parallel aan de kajak weg te steken. Daarvoor is een 2e elastiek bij de voorpunt aangebracht.
Het elastiek is rondom de deklijn bevestigd. Zo blijft het elastiek netjes op zijn plaats. Ook hier is het elastiek voorzien van een rubber slang om te voorkomen dat de peddel wegglipt.
Alternatief voor het elastiek zijn een balletje of tonnetje bij de voorste deklijnen zoals op de onderste foto weergegeven .
Dit waren zomaar enkele suggesties. Iedere kajak is net weer iets anders opgebouwd. Door uitproberen en aanpassen kom je uiteindelijk tot iets wat voor jou functioneert. Het gaat erom dat je erover nadenkt alvorens er peddels wegdrijven.
Veel plezier met knutselen!




Maak jouw eigen website met JouwWeb