Creatief met peddels….

“Fietsend tegen de wind in schakelde ik een versnelling lichter. Zo…dat fietst een heel stuk prettiger. Kon dat ook maar in de kajak dacht ik nog……of wacht!....misschien kan ik toch iets met mijn kleinere  “reserve” peddel?”

Er is in de wereld van het recreatief kanovaren lastig informatie te vinden over specifieke trainingsvormen voor toerkajakkers. Dat terwijl een goede training en voorbereiding het plezier verhoogt en de kans op blessures vermindert. Met de kennis uit de wielerwereld kunnen we veel bereiken. Beide werelden zijn qua fysieke inspanning en (bio) mechanisch goed vergelijkbaar. Zie onderstaande voorbeelden:

Fysieke inspanning:
. op kracht tegen de wind in peddelen                 = op kracht tegen de wind in fietsen   
. op kracht tegen stroming in peddelen               = een berg op fietsen        
. de beulentocht (67km)                                         = lange fietstocht (ca. 100km)

Mechanisch:
. de peddelfrequentie                                              = omwentelingen pedalen
. lengte van de peddel                                             = lengte crank fiets
. de grote van het peddelblad                                = versnellingen fiets

De peddelfrequentie versus de kracht die gebruikt wordt bij de afzet spelen een belangrijke rol bij een kajakprestatie. Het verschil tussen een lage en hoge (trap)peddelfrequentie kan worden gebruikt voor het trainen op spierkracht of het trainen op uithoudingsvermogen. Beide systemen zijn nodig om een inspanning te leveren. Met een lange peddel en groot blad, waarbij logischer wijs een lagere frequentie hoort, is meer spierkracht nodig. Zo kun je een hoge snelheid behalen maar gaan ook de spieren snel(ler) vermoeien.

 

Hoge frequentie; Bij peddelen met een hoge frequentie is minder kracht nodig dan bij peddelen met een lage frequentie (bij dezelfde snelheid). Bij een hoge frequentie zijn de fases waarbij de spieren aanspannen korter dan met een lage frequentie. Dat wil zeggen dat met een hoge frequentie de bloedsomloop in de werkende spier minder lang verstoord is. Bij een spiercontractie worden immers de bloedvaten samengeperst waardoor de bloedcirculatie wordt gehinderd. Dat beperkt het vlot aanvoeren van zuurstof en het vlot afvoeren van afvalstoffen.

Lage frequentie; Bij een lage frequentie (op kracht) is de doorbloeding van de spieren minder volledig waardoor minder zuurstof (brandstof) naar de spieren wordt toegevoerd. Kracht is overigens prima te gebruiken. Even een clubmaat eraf varen, in de slipstream van een motorboot aanhaken of even een stukje tegen de stroming in peddelen. Voldoende argumenten om op kracht te trainen maar zeker niet dagelijks en tijdens lange tochten.

Voor toerkajakkers is peddelen met een hoge peddelfrequentie goed voor de spieren en het herstelvermogen. Goed om rekening mee te houden bij meerdaagse of lange peddeltochten.

Inmiddels zijn mijn peddels, de peddelfrequentie, kajaksnelheid, zuurstofopname en doorbloeding van de spieren goed in balans. Die balans is voor iedereen anders en is afhankelijk van hoe jouw spieren zijn opgebouwd, je aanleg, je techniek, wil je gaan sprinten of wil je meerdaagse lange tochten gaan varen.

Eigen ervaring; In mijn zoektocht naar de ideale peddel voor toertochten ging ik eerst varen met een steeds langere peddel (225cm) en groter Euro blad (691cm2) (lage frequentie). De groep was immers niet bij te houden dus ja, op brute kracht snel thuis! Met een lage peddelfrequentie gebruikte ik (te) veel kracht om vooruit te komen. Met als gevolg; steeds meer last van mijn schouders, van vermoeide en pijnlijke spieren en al helemaal de groep niet meer kunnen volgen.

Uiteindelijk heb ik met een kleinere peddel (210cm) en een kleiner blad (680cm2) een mooie balans gevonden. Lekker op souplesse varen met een hoge peddelfrequentie en niet te veel kracht...heerlijk! Daarmee is de groep prima bij te houden zonder pijnlijke spieren of blessures. Het varen met een hoge peddelfrequentie is overigens niet iets wat je zomaar even doet. Het vraagt coördinatie, gewenning en het moet bij jouw stijl passen.

Maar ja, wat met die lange peddel en dat grote blad? Deze peddel wordt tegenwoordig ingezet voor de krachttraining. Ongeveer 1x per week even het power house gevoel aantikken. Zorg overigens goed voor een warming-up alvorens met een krachttraining te beginnen. In de zoektocht naar de ideale peddel was ook een kleine (205cm en 610cm2) peddel aangeschaft. Die gebruik ik als reserve peddel, bij harde tegenwind of voor een hersteltraining na een zware tocht. Met een hoge peddelfrequentie even de spieren losmaken en flink laten doorbloeden.

Het verschil van 20cm in peddellengte is overigens goed op te vangen door een kleine aanpassing van de voorwaartse slag. Mijn 54cm brede zeekajak valt daarmee mooi binnen de marge.

Tip1; Te snel met een hoge peddelfrequentie varen kan blessures tot gevolg hebben. Bouw het rustig op en neem de tijd om de techniek onder de knie te krijgen.

Tip 2; Begin warmt te varen met een korte (reserve)peddel op een lage snelheid en na de tocht rustig uit te varen. Geen korte peddel voorhanden! Verkort dan de doorhaal van de peddelslag. Nog voordat het blad ter hoogte van de heup is, haal je het blad uit het water.

Tip 3; Met een in lengte verstelbare peddel is al veel opvangen. Hou er rekening mee dat de peddel op maximale lengte wat aan stijfheid verliest en sneller slijt (kleine oppervlak voor drukverdeling).

Tip 4; Maak tijdens een krachttraining gebruik van de tegenwind. Soms vaart het prettiger met extra druk in de peddelbladen.

Tip 5; Wissel duur-, sprint- en krachttrainingen af waarbij de duurtrainingen de overhand hebben. (voor de toerkajakker natuurlijk)


Zo is er nog heel veel interessante informatie te vinden binnen de wielerwereld die dieper ingaat op specifieke trainingsvormen. Ga op zoek, wees creatief en doe er als kajakkers jullie voordeel mee.

Veel peddelplezier en de groetjes van Piet v Mil en Willem Oosting